Sødskærm og andet godt

Sødskærm, også kaldet aniskål er en flerårig, anisduftende krydderurt med en sødlig lakridsagtig smag, og den er selvskrevet i det nye nordiske køkken.

Stort set hele planten er spiselig: blomster, stænglerne, blade, umodne såvel som modne frø samt rødder. Samtidig er det en smuk plante, der også dyrkes for dens prydværdi - det fine løv er meget velegnet i buketter, som det oven i købet tilfører den fine duft. Aniskål kendes også som spansk kørvel eller sødskærm. 

Aniskål er en bladrig staude med store smukke og findelte - nærmest bregneagtige - blade, der dufter sødt og lakridsagtigt. Aniskål skyder tidligt og har en hurtig vækst. Derfor kan man også finde den dyrket både i Island, Færøerne og Grønland. 

Aniskål er ført til Norden fra Mellemeuropa af middelalderens munke, der dyrkede den i klosterhaverne som et middel mod bl.a. hoste og blodmangel. Herfra har den forvildet sig, så den nu om dage kan findes både vildtvoksende og i haver.

Vi har i denne uges kasse sødskærm fra Lyngbo Permakultur/skovhave, rødbeder fra DK, gulerødder fra DK, appelsiner fra Spanien, citroner fra Spanien, cherryblommetomater fra Spanien, gule løg fra Spanien, peberfrugt fra Spanien, romainesalat fra Spanien, hvidløg fra Spanien, spidskål fra Spanien.