Så langt, så godt...

Her i uge 33, kan vi endnu engang fylde kasserne med lækre bornholmske grønsager og bær.

Et helt nyt indslag er hokkaido græskar, friskhøstet fra Mettes mark, årets første. Der er så mange gode ting, man kan brug hokkaido'en til: den kan syltes, den kan bruges til suppe, sammen med lidt kartoffel, gulerod og løg eller porre - krydret med timian, hvidløg, chili, persille, koriander og/eller spidskommen, den kan skæres i skiver og bages mørt og karameliseret i en marinade af smør, tamari, hvidløg og ahornsirup, den kan anvendes i wokretter, gerne med chili eller andre stærke krydderier... Lidt sesamsalt eller ristede sesamfrø klæder stort set alle hokkaido retter.

Fra Plantagen kommer en bakke brombær, en vidunderlig smag af sensommer, af lange ture langs skovkanten... Spis dem direkt af bakken eller bland dem i yoghurten eller skyr - jeg kommer lidt rørsukker på, når jeg vil forkæle mig selv.

Plantagen bidrager også med en bakke hvidløg, som passer rigtig godt til Kirkebogaard i Rutsker's bidrag til ugens kasse: Elfe kartofler og kruspersille. Elfe er en god salatkartoffel og endnu mere fortrinlig til bagning og Hasselback kartofler (Kirkebogaard anbefaler, at disse sidste pensles med hvidløgssmør inden og under bagning og spises med et godt drys af persille. Man kan også gratinere dem inden servering med en oste-creme fraiche blanding eller de kan drysses med sprødtstegt bacon og purløg).

Fra Skovnæs kommer et bundt rødbeder og Krogsholm høster squash og bladbeder til os. Hvis der er en yndligsopskrift for gulerodskage, prøv erstatte ½-delen (eller alle) gulerødder med revet squash - kagen får en dejlig krumme. Og mens vi er i det hjørne, har jeg hørt, at rødbedekage er exceptionelt lækker.

Når jeg har et bundt rødbeder ved hånden, laver jeg næsten altid borscht. Min mors opskrift er med rødbeder, gulerødder, løg, kartofler, hvidløg, tomatpuré og balsamico (eller citron). En spiseskefuld creme fraiche eller syrnet fløde, med hakket persille, dild eller purløg smager godt i en skål dampende varm borscht!

Velbekommen!