Rabarber

 

                                          

 

Rabarber (Rheum Rhabarbarum) stammer fra det østlige Middelhavsområde og Lilleasien. Den kendes første gang fra Kina i det 28. Århundrede f.Kr.

I 1700-tallet var rabarber en ny plante i Europa. Den tillagdes mange helsebringende egenskaber, hvad der skabte stor efterspørgsel efter planten. De kinesiske myndigheder forbød udførsel af de bedste planter under trussel om de strengeste straffe. Rensede og tørrede rabarberstilke blev pakket i uldsække og fragtet til grænsebyen Kiachta af kameler. I Kiachta blev stilkene solgt til russiske opkøbere i bytte mod pelse. Herfra blev de transporteret til vesten.
Oprindeligt blev rabarberens rod anvendt som lægemiddel i blandt andet Kina. Nu om stunder anvendes den imidlertid i madlavning. Da det er stænglen, der anvendes, og ikke frugterne, betragtes planten som en grøntsag. I praksis anvendes den dog oftest som en frugt til blandt andet saft, syltetøj og marmelade samt i desserter og kager. I disse tilfælde tilsættes et sødemiddel, traditionelt sukker, som smagsmæssigt neutraliserer indholdet af citronsyre, æblesyre og oxalsyre.
 
I denne uges kasse finder du rabarber fra Ø-grønt, skovløg fra Lyngbo Permahave, sødskærm fra Lyngbo Permahave.
Agurk, savoykål, rød peber, grøn peber, fennikel, forårsløg og jordskokker leveres fra vores økologiske grossist Futura på Sjælland.