Mens kartoflerne bager...

Farserede grønsager er lækre som hovedret og kan anvendes som tilbehør til mange slags retter. 

Kirkebogård i Rutsker byder i denne uge på bagekartofler, som kan bages i en forvarmet oven på 200-250 C, indtil de bliver sprøde udenpå og bløde indeni (undgå at bruge folie - udover det forurenende, bliver kartoflerne kogte og ikke bagte!). Gnid lidt olie på kartoflerne og skær et kryds halvt ned i hver kartoffel, gnid smør og salt ned i krydset og fordel lidt salt på skrællen; kartoflerne er færdige, når de åbner sig i krydset, efter mellem 1 og 1 ½ time,  alt efter størrelse. Kom en klat smør eller cremefraiche i den bagte kartoffel, og server med friske krydderurter. De kan også toppes med hakket, sprødstegt bacon eller hakkede ristede saltmandler.

Giv kartoflerne lidt selskab mens de bager! F.x. farserede  peberfrugter og bagte eller farserede tomater. Denne udgave er vegetarisk men udelades osten eller erstattes den med cashew creme, er de lige så velsmagende - og veganske! Hvis man derimod ønsker en udgave med kød, kan hakket lammekød anbefales i stedet for (eller som supplering til) linserne.

Linse- og Quinoafarserede Peberfrugter

 • 4 peberfrugter
 • 0,5 dl quinoa
 • 1, 25 dl de puy linser
 • 4 dl grønsagsfond
 • 1 rødløg 2 stilke bladselleri
 • 1 gulerod
 • 1/2 spsk olivenolie
 • 1/2 tsk timian
 • 1/2 tsk rosmarin
 • 1/2 tsk oregano
 • 0,5 dl hakkede sorte oliven
 • 50 gr gede- eller fårefeta (eller efter smag)
Halver peberfrugterne på langs og fjern både kerner og hinder. Læg dem på en plade. Skyl linserne og quinoa. Kom dem i en kasserole med fond og efter det koges op, lad blandingen simre under låg i 15 minutter.  Tag fra varmen, dræn for evt. væde og efter nogle minutter, løsn med en gaffel. Sæt til side. Finsnit grønsagerne og steg indtil møre i olien. Tilsæt krydderierne og bland sammen med linse-quinoablandingen. Tilsæt hakkede oliven. Fyld de halverede peberfrugter med blandingen og top med smuldret feta. Bag i den forvarmede ovn i ca 45 minutter, indtil peberfrugterne er møre.

Bagte tomater får en dejlig sødme og de kan også farseres inden de bages. Der er mange opskrifter og her er en enkel, velsmagende udgave, som kan spises både direkte fra ovnen eller afkølet som tilbehør: del tomaterne halvt over og læg dem på bagepapir på en bageplade. Hak hvidløg helt fint og fordel det på tomaterne. Dryp/drys olie, balsamico, sukker og salt på tomaterne og bag dem i en time. Når de kommer ud fra ovnen, kan de vendes i lidt mere olie og drysses med hakkede, friske krydderurter efter smag. Hvis man får en rest herfra, er de gode i både blandet salat, i en mad eller på pizza.

Skiver eller både af skrællet knoldselleri kan også vendes i olie, drysses med citronsaft og salt og bages sammen med de andre grønsagsretter i ca. 45 minutter eller indtil møre.

Denne uges kasse indeholder bornholmske bagekartofler, bøftomater af sorten Rebillion, grøn peber, dansk knoldselleri, grapefrugt (eller clementiner - til jer, som fik grapefrugt sidst!), kiwi, danske jordskokker, broccoli, glaskål og romainesalat.