Samosa

Der er kommet en del forslag til forskellige supper i de sidste mange blogindlæg og denne årstid er også et godt tidspunkt at spise gode nærende supper på, MEN der findes jo et utal af andre lækre retter hvor man har mulighed for at bruge nogle af de grøntsager der er i øKASSEN. I denne uge kommer vi med et bud på hvordan I kan bruge champignons fra Tvedemosegård sammen med porrer fra Buresødal og kartofler fra Kirkebogård i Rutsker i samosaer.

(1)En samosa er en gammel ret hvis oprindelse fortaber sig i fortiden, navnet kan spores tilbage til det persiske sanbosag. Den er i dag meget udbredt i hele Mellemøsten, det nordøstlige Afrika, det Indiske subkontinent, og dele af Centralasien.

Retten er en trekant af dej med fyld stegt i olie, fyldet består typisk af løg, ærter, kartofler samt krydderier. Samosa tilberedes ofte som vegetarret, men den kan også tilberedes med kød, oftest fårekød eller kylling.

Blandingen lægges på en dej, som foldes så den danner en trekant. Derefter steges den kortvarigt i olie, hvorefter den drypper af og er klar til servering.

(1)wikipedia

Samosa kan laves med forskellige typer af dej, alt efter hvad du synes er det nemmeste:

  • Der er filodej som du vil kunne købe færdig. Det er nemt at bruge og minder om principperne fra når man laver forårsruller.
  • Der er butterdej, der kan bruges på samme måde som hvis du skulle lave pirogger
  • Der er hjemmelavet dej a la pizzadej, som også bruge på samme måde som hvis du skulle lave pirogger

Start med at tilbered grøntsagerne. Du skal bruge champignons, porrer, kogte kartofler, spidskommen, citron, olie og garam masala (et bud på en blanding er: sort peber, paprika, korianderfrø, kardemomme, kanel, muskat, nellike. Altsammen stødt og blandet sammen).

Steg grøntsagerne sammen med krydderierne og tilsæt citron til sidst.

Kom grøntsagerne i dejen og fold/luk.

Frituresteges derefter i solsikkeolie til de er gyldne. 

Det er muligt at tilberede samosaerne i ovnen, dette er sundere, men smager ikke nær så godt som hvis man frituresteger samosaerne.

Lav gerne mange små samosaer og spis sammen med en god salat.

Velbekommen!

I denne uges kasse er der også grønkål fra Plantagen, grønkål fra Kirkebogård i Rutsker, gulerødder fra Søris, og rødkål og rødbeder fra Buresødal.