Bornholmske frugt og grønsager den 11. august: YES, we can!


Endnu en gang kan vi med glæde sende en 100% bornholmsk kasse på gaden. Og i en lige uge, hvor antallet af kassemodtagere er størst!

Vi starter med kålhoved "surpris". Fra Skovnæs får vi en blanding af kåltyper: spidskål, rød spidskål og rødkål. Kål, som er supernærende, kan bruges i mange sammenhænge. Hvad med smør-, soyasauce- og ahornsirup-dampet kålbåde eller fint-snittet kål i råkostsalater med mandler og æbler eller mango og ristede cashewnødder? En dressing med ingefær, mandarinsaft og tahin, lys miso og lime eller sesamolie og balsamico er heller ikke helt dum til salaterne. Næsten alle kålblade, letdampet, kan farseres med linseblandinger, krydret kødfars eller finhakkede grønsags- og nøddeblandinger. Samler man svampe, er de en udmærket tilsætning til alle former for fars - og svampe og kål klæder hinanden på mange måder. Kål, røget flæske/bacon, løg og æbler kan spises som hovedret eller tilbehør og man kan lave alle former for kimchi eller coleslaw fra alle typer kål. Skovnæs høster også persille, som forresten passer godt til kål - og så meget andet.

Iceberg salat kommer fra Kobbevang i denne uge, en sprød og lidt løsbladet sort. Bladene kan evt. bruges som en grøn wrap eller hurtigt svitset i smør, sammen med persille. Og vi er så heldige, at vi fortsat kan få de lækre blåbær fra Bornholms Bær.

Krogsholm Frugt leverer de årstidsrigtige friske løg, nye gulerødder og fine grønne bønner. Og røde kartofler. Kartoffelsorten hedder "Cerise" og betragtes som en delikatesse, med det flot røde skind og det gule kød. Brug dem til brasede kartofler og nyd farvespillet i faddet eller på panden. Husk at opbevare dem køligt!

Sidst, men ikke mindst, kommer en bakke grønne tomater fra Plantagen. Tomaterne kan hjemmemodnes i vindueskarmen, men hvorfor ikke prøve en af de mange opskrifter med grønne tomater? Syltede grønne tomater i sukkerlage med vanille er et sikkert hit året rundt --- og grønne tomater indgår i mange former for chutney, de søde, de stærke og de syrlige. Her er en klassiker fra USA:

Stegte grønne tomater

4 store tomater (eller det antal mindre, som svarer til vægten af 4 store)
2 æg
ca. 1,2 dl mælk
ca. 2,4 dl hvedemel
ca. 1,2 dl majsmel
ca. 1,2 dl fuldkornsrasp
2 tsk groft salt
sort peber efter smag
olie til stegning


Skær tomaterne i skiver, ca. 1 cm tyk. Pisk æg og mælk sammen i en skål. Kom mel på én tallerken og bland majsmel, rasp, salt og peber sammen på en anden. Tomatskiverne coates let med mel, dyppes i æg/mælkeblandingen og derefter paneres med raspblandingen. Skiverne steges i varm olie på en god pande - der skal være god plads mellem skiverne. Skiverne vendes først når den ene side er brun og sprød - og de må kun vendes den ene gang.

Prøv også at google "green tomato cake" (grøn-tomat-kage) eller "tærte (eller: kage) med grønne tomater". Overraskende lækker med flødeskum, creme fraiche eller vanille-skyr!